13 sep

Love Chocolate

 

Liefde voor Chocolade

Vandaag is het Internationale Chocoladedag. Van mij mag het elke dag wel chocoladedag zijn. Ik ben vast niet de enige die er zo over denkt.

Ik vond dit wel een leuke gelegenheid om een heel toepasselijk product in het zonnetje te zetten, namelijk “Chocolate” van Fusion Mineral Paint.

Zo geliefd als chocolade als snack is, deze kleur is wat minder populair bij de meeste mensen. Ik snap het ook wel, want in eerste instantie denk je niet aan bruin wanneer je een meubelstuk gaat schilderen. Toch kun je deze chocoladebruine kleur voor heel wat mooie effecten gebruiken. Kijk maar eens naar deze foto’s: om je vingers bij af te likken!

Heb jij deze kleur wel eens gebruikt? Deel je foto’s dan met ons voor nog meer inspiratie!

Chocolate als omlijsting voor een prachtig contrast. Foto: Bev LeDrew-Hood

Verdund kun je Chocolate gebruiken om nieuw hout een verouderde/verweerde look mee te geven, al dan niet met een waas van een lichtere kleur er overheen. Mooi als ondergrond voor wandborden zoals deze. Foto: Tina Marie

Fusion Clear Glaze is een glaceerverf waarmee je kleuraccenten aan kunt brengen over je verflaag heen. Je kunt het met iedere kleur mengen. Wanneer je chocolate door de Clear Glaze mengt en na het schilderen aanbrengt, krijg je prachtige antiek accenten. Foto: Betsy Christ

Chocolate laat zich prachtig combineren met de natureltinten uit de Fusion lijn. Hier d.m.v. sjabloneren een mooi patroon aangebracht op het dressoir. Foto: Shannon Bishoff

Foto: Shannon Bishoff

 

Chocolate is de perfecte basiskleur als je voor doorleefd en doorgeschuurd gaat. Hier met een natureltint gecombineerd, maar dit kan met alle kleuren. Foto: Tina Marie

Chocolate is de ideale basis voor een “barnwood” of “driftwood”effect, die prachtige sleetse verweerde look, hier prachtig toegepast. Hiervoor schilder je het hout eerst met Chocolate (al dan niet verdund) gevolgd door een lichte kleur aangebracht met een droge kwast. Foto: Sam Morgan

Hier is Chocolate aangebracht als “wash” : zeer sterk verdund met een doek over de verflaag geboend om een mooi patina aan te brengen. Het geeft je meubels een verouderde look. Foto: Jeanne Adams Karst

Foto: Jeanne Adams Karst

Als basis voor onder een gecraqueleerde verflaag is Chocolate heel geschikt! Foto: Carrie Anne Lakerman

 

 

 

 

 

 

 

 

17 mei

Chippy Look met Milk Paint

De Chippy Look stap voor stap

Een paar weken geleden kocht ik een schattig tafeltje. Hij was eigenlijk bedoeld voor de verkoop, maar ja, soms lopen de dingen net even anders dan gepland. Ja, ik hield hem zelf. Te leuk om weg te doen. Het was ook al weer even geleden dat ik iets voor mezelf geschilderd had, ik vond dat het wel weer eens mocht.

Tafeltje onbewerkt

 

Ik wilde chippy. Maar dan ook echt chippy. Dat is gelukt. Het is kinderlijk eenvoudig om deze look te krijgen, ik ga je vertellen hoe ik het gedaan heb.

Wat hebben we nodig voor deze klus?

  • Een meubeltje
  • Milk Paint in de gewenste kleur
  • Een beker, potje of iets dergelijks, om de verf in te mixen
  • Een minigarde
  • Tough Coat vernis
  • Een kwast
  • Eventueel een föhn
  • En last but not least: het zonnetje

Ja, dat zonnetje helpt je enorm om deze look te krijgen. Ik heb het tafeltje op een zonnige zondagmiddag naar buiten gebracht. Ik heb  werkelijk niets, maar dan ook helemaal niets aan voorbereidend werk gedaan. “ohoooo, maar jij zegt altijd dat….”Ja, klopt, dat zeg ik altijd. Even schoonmaken en licht opschuren. Maar ik wilde dus echt chippy. Dus deed ik het lekker niet. Dit tafeltje zou ook alleen ter decoratie gaan dienen, dus ik durfde het wel aan.

Stap 1: verf mixen.

Ik ben begonnen met het mixen van de verf. 6 maatschepjes verf op 6 maatschepjes water, mixen, even laten staan, nogmaals mixen en klaar was mijn verf.

Milk Paint mixen met water

Stap 2: schilderen.

Ik ben dus in direct zonlicht gaan schilderen. De verf droogt op die manier echt megasnel, dan is het wel wat lastig om netjes te schilderen. Maar netjes wilde ik toch niet, dus dat gaf niets. Ik heb echt heel snel de verf erop gekladderd. Als ik dit via een video gedeeld zou hebben, zouden jullie allemaal gedacht hebben,  tssss, nouja…die dat noemt zichzelf een schilder! Daarom maar een blog. Heerlijk om af en toe zo lekker slordig te werken.

Stap 3: paint, dry, repeat.

De verf laten drogen. Voor zover dat nog nodig was, eigenlijk kon ik direct door met laag 2. Ik heb een paar delen van het tafeltje nog een beetje extra geplaagd met de föhn, om barstjes (craquelé) te doen ontstaan. Al heel snel tijdens het drogen van de eerste laag zag ik dat de verf begon te bladderen. Snel door met laag twee dus. Laag twee op exact dezelfde zorgvuldige wijze aangepakt als laag 1.

Chippy Look met Milk Paint

Stap 4: afwerken.

Ik wilde chippy, dat is zeker waar. De verf bladderde ook na laag twee lekker door. Maar op een gegeven moment vond ik het wel genoeg. Ik heb de meeste loszittende schilfers weggeblazen met de föhn. Om het proces van afbladderen te stoppen het ik het tafeltje afgelakt met Tough Coat sealer. Dit verzegelt als het ware de verf, daarna zal het afbladderen stoppen. Ik bracht de vernis aan in twee lagen.

Craquele

De hele klus heeft niet meer dan een uur in beslag genomen. Het heerlijke van Milk Paint is dat je dus echt helemaal geen schildertalent hoeft te hebben om iets geweldigs te maken. Werkelijk, zoals ik de verf op het tafeltje heb gekliederd, dat kan iedereen. En doordat het allemaal zo vanzelf gaat, ziet het er ook geloofwaardig uit. In een uurtje een tafeltje transformeren. Geweldig toch? Heb ik meteen het “geen –tijd-argument”voor je onderuit gehaald 😉

In een uurtje tijd je eigen shabby chic tafeltje

Ik ben erg benieuwd of jij dit ook gaat proberen. Heb je een geslaagd project? Deel je foto’s hier…

13 mei

Verschillen tussen Krijtverf, Milk Paint en Fusion Mineral Paint

Fusion mineral Paint en Milk Paint vergeleken met Krijtverf

In mijn assortiment heb ik twee soorten verf: Miss Mustard Seed’s Milk Paint en Fusion Mineral Paint. Bij veel mensen zijn deze twee relatief nieuwe verfsoorten nog onbekend. Krijtverf is een stuk bekender. Niet zo gek dus dat de vergelijking al snel gemaakt wordt en de meest gestelde vraag luidt: “wat is het verschil tussen deze (Fusion of Milk Paint) verf en krijtverf?”

Eerder al schreef ik een blog over  de verschillen tussen Milk Paint en krijtverf. Nu neem ik Fusion mee in de vergelijking.

Uiterlijk van de verf

Om te beginnen hebben de drie verfsoorten een  ander uiterlijk. Krijtverf is de dikste verf van de drie en de enige die niet uitvloeit. Dat betekent dat de verf een redelijk dikke laag legt, waarbij de kwaststreken het meest zichtbaar blijven. Milk Paint is het meest vloeibaar en trekt (vooral op onbehandeld hout) het meest in. Er blijven geen kwaststreken zichtbaar. De houtnerf blijf je wel mooi zien. Fusion is ook nivellerend en vrij vloeibaar, waardoor de houtstructuur zichtbaar blijft.

Milk Paint is de meest matte verf, gevolgd door krijtverf en daarna Fusion. Fusion heeft een heel gladde finish. Fusion hoef je ook niet na te behandelen met een beschermend product (bevat een geïntegreerde toplaag). Krijtverf en Milk Paint zijn poreus en moeten nabehandeld worden om te beschermen tegen vocht en vuil.

Overigens is de ondergrond heel bepalend voor het eindresultaat. Dit geldt vooral voor Milk Paint. Op onbehandeld hout hechten alle verfsoorten zonder meer. Op gelakt hout zal Milk Paint gaan “chippen”, wat bij Fusion en Krijtverf niet het geval is.

Samenstelling

Milk Paint bestaat uit natuurlijke ingrediënten en bevat geen VOS (vluchtige organische stoffen, oplosmiddelen dus die slecht voor het milieu zijn). De verf is biologisch afbreekbaar. Fusion is een 100% acrylaatverf en bevat geen vluchtige stoffen. De samenstelling van krijtverf is erg afhankelijk van het merk. Van origine is krijtverf een natuurlijke verf op basis van krijt en pigment. Tegenwoordig zijn er ook soorten op de markt die in die zin niet zo veel meer met krijtverf te maken hebben maar nog wel zo heten vanwege de krijtachtige, matte uitstraling. Niet alle soorten zijn natuurlijk en veel soorten bevatten wel oplosmiddelen. Ga je voor milieuvriendelijk, dan is het goed om daar op te letten.

Verven zonder schuren?

Ik adviseer in de meeste gevallen wel enige voorbereiding aan. Er zijn verfsoorten waarvan beweerd wordt dat voorbereiden niet nodig is, maar voor optimale hechting is dit wel verstandig. Het hoeft helemaal niet veel werk te zijn en het vergroot absoluut de levensduur van je schilderwerk. Onbehandeld hout heeft geen voorbehandeling nodig, met geen van de verfsoorten. Meestal schilderen we echter meubeltjes waar al lak of was op zit. Bij lak volstaat licht ontvetten en licht opschuren. Was kun je goed verwijderen met st.Marc. Vaak hoef je daarna niet te schuren.

Nabehandelen nodig?

Krijtverf en Milk Paint zijn poreuze verfsoorten en het is daarom verstandig je schilderwerk na te behandelen als je een van deze verftypes hebt gebruikt. Dit kan met een was, vernis of een goede olie, bijvoorbeeld Hennep Olie van Miss Mustard Seed’s. Fusion bevat een ingebouwde beschermlaag en hoeft dus niet nabehandeld te worden. Alleen in het geval van intensief gebruik (denk keuken of tafelblad) kan het verstandig zijn om een extra beschermlaag aan te brengen met Tough Coat.

Ik heb een schema gemaakt met de belangrijkste kenmerken van de verfsoorten:

Kenmerken Krijtverf, Milk Paint en Fusion Mineral Paint

Krijtverf Milk Paint Fusion Mineral Paint
vorm Blik of pot, kant-en-klaar, dikke consistentie (kwark). Poeder, zelf nog mengen met water. Dunne consistentie (karnemelk). Kant-en-klaar. Dunne consistentie, (drinkyoghurt).
verwerken Met kwast of roller. Vrij zwaar te verwerken. Met kwast of roller. Licht en gemakkelijk te verwerken. Met kwast of roller. Licht en gemakkelijk te verwerken.
uitstraling Mat, zichtbare kwaststreken, hout “verdwijnt”onder de verf. Mat (meest mat van alle 3), glad, geen kwaststreken, houtstructuur blijft zichtbaar. Glad, heel subtiel glanzend.
dekking In 1 tot 2 x (afhankelijk van merk). In 1 tot 2 x In 1 tot 2 x (grootste dekkracht van de 3). Concealer kan ingezet worden om donkere kleuren sneller (en goedkoper) dekkend te krijgen.
samenstelling Watergedragen.

 

Sterk afhankelijk van het merk, van natuurlijk op krijtbasis, tot meer chemisch met oplosmiddelen. Check het merk voor meer informatie.

Watergedragen (na toevoeging van water)

 

Krijt, klei, kalk, caseïne en natuurlijke pigmenten, geen vluchtige stoffen.

Watergedragen.

 

100% acrylhars. natuurlijke pigmenten, geen vluchtige stoffen.

voorbehandeling Minimaal. ontvetten/ licht schuren. Minimaal. ontvetten/ licht schuren. Minimaal. ontvetten/ licht schuren.
primer nodig? Meestal niet, alleen bij lastige ondergronden, zoals fineer, plastic, metaal. Alleen bij niet-poreuze ondergronden, zoals metaal, fineer, glas, dan bonding agent toevoegen. Op gelakt hout zonder bonding agent krijg je de chippy look, als dit niet wenselijk is, dan ook bonding agent toevoegen. Meestal niet, alleen bij lastige ondergronden (fineer, kunststof, metaal )of ondergronden die erg intensief gebruikt worden (keukenkastjes). Dan Ultra Grip gebruiken.
Nabehandeling nodig? Ja. Wax, of vernis. Ja, wax, vernis of hennep olie. Nee. (voor extra glans kan het wel, met bijvoorbeeld Beeswax Finish)
Geschikt voor buiten? nee Alleen onbehandeld hout geschilderd met Milk Paint en nabehandeld met Tung Olie ja
20 jan

Instructievideo- De “Chippy Look” met Milk Paint: zo doe je dat!

De Chippy Look is de naam voor die prachtige doorleefde, verweerde uitstraling van meubelen waarbij een afbladderende (afbladderen=to chip) verflaag nagebootst wordt. Die look is razend populair!

Milk Paint is echt de aller- allerbeste verf om dit mee te bereiken! Het gaat vanzelf (ja echt!) waardoor het niet alleen heel makkelijk is (je hoeft dus niet door te schuren); het ziet er ook nog eens heel geloofwaardig uit! In dit filmpje zie je hoe je te werk gaat. En hoe kinderlijk eenvoudig het is! Veel plezier,

Bewaren

Bewaren

02 jan

Nieuw: nooit meer schuren of reinigen!

Hoera! Verven zonder schuren! Dat is wat iedereen wil. Gewoon hup, kwast erover en klaar. Want al dat voorbereidende werk is vreselijk vervelend. Gelukkig kan dat nu! Het is eigenlijk heel simpel en zo ga je te werk:

Werkwijze

Men neme een kwast, een kast en een paar uurtjes tijd. Trek het blik, de pot of zak verf open en schilder het geheel. Wacht enige tijd tot het hout begint te bloeden. Schilder nog een keer. Wacht opnieuw totdat de kleurstof uit het hout opnieuw vlekken vormt in je verf. Raak gefrustreerd en schilder nog een keer. Wacht wederom tot ook in laag drie vlekken zichtbaar worden. Vloek een paar keer luid. Wacht tot de verf droog is. Ga nu tegen beter weten in laag 4 aanbrengen omdat je nou eenmaal zo ver bent dat je het zonde vindt van je inspanningen om niet door te zetten. Wacht tot de vlekken opnieuw doorslaan. Vloek, tier en gooi hard met iets. Geef nu op. Zet de kast toch ergens neer, want je hebt potverdorie toch niet voor niets zo veel tijd en geld aan dat ding uitgegeven? Kijk er vol ergernis naar en bedek het met zo veel mogelijk prullaria om het aan het zicht te onttrekken. Merk dat bij het schuiven de verf wel heel gemakkelijk loslaat, ook bij die welbekende krijtverf. Barst nu in huilen uit, breng je kast naar de stort en zet je verf en kwasten voor goed achter slot en grendel, want schilderen doe je nooit meer.

Oké, dit is natuurlijk een héél klein beetje overdreven. Wat ik hiermee wil schetsen is dat het vaak uitloopt op een teleurstelling als je geheel zonder voorbereiding je meubelstuk gaat schilderen. Zeker als je voor het eerst schildert kan een dergelijke ervaring je beginners-enthousiasme zo in de kiem smoren dat je nooit meer een verfkwast aanraakt. Vaak heb je meer werk van het oplossen van problemen die ontstaan tijdens het schilderen dan van een beetje poetsen of schuren. Ik krijg veel klanten in de winkel die zonder enige voorbereiding zijn gaan schilderen en erg teleurgesteld zijn in de duurzaamheid van hun schilderwerk. Ja, we weten allemaal dat er verfmerken zijn die promoten dat voorbereiden niet nodig is. Maar juist daarover hoor ik steeds meer mensen mopperen dat je daarna wel heel voorzichtig moet zijn omdat de verf wel heel gemakkelijk loskomt.

Als je dit ziet ben je toch blij dat je de moeite hebt genomen om te reinigen?

Als je dit ziet ben je toch blij dat je de moeite hebt genomen om te reinigen?

Als je dit ziet ben je toch blij dat je de moeite hebt genomen om te reinigen?

Als je dit ziet ben je toch blij dat je de moeite hebt genomen om te reinigen?

Reinigen

Daarom raad ik aan om altijd te reinigen, ongeacht de verfsoort die je gebruikt. St. Marc, de poedervariant is mijn favoriete product. Milieuvriendelijk en geurloos en het ontvet als een tierelier! Ik maak het bij lastige gevallen extra geconcentreerd aan, laat het even inweken en boen dan oude was- of olielagen zo met een schuurspons of staalspons weg. Tot nu toe lukt het mij met dit product altijd om mijn meubelen te ontdoen van ongewenste laagjes. Er bestaan ook biologisch afbreekbare afbijtmiddelen, mocht dit nodig zijn. Even googlen, dan vind je het wel. Ik heb ze nog nooit hoeven gebruiken. Dus ja, het is even wat werk, maar geloof me, hier heb je later zo veel profijt van! De verf hecht zo veel beter en de kans dat je over een goedje heen schildert dat lelijke vlekken in je verf zal vormen is een heel stuk kleiner.

St. Marc, een wonderbaarlijk goed! Kies wel voor de poedervariant.

St. Marc, een wonderbaarlijk goed! Kies wel voor de poedervariant.

Een inspirerend werkje

Misschien helpt dit je ook om er op een andere manier naar te kijken: door te reinigen loop je je hele meubelstuk van top tot teen na. Zo ontdek je waar je eventueel nog gaatjes moet vullen of kleine reparaties moet uitvoeren. Ook dat is heel vervelend om tijdens het schilderen tegen te komen! En, bij mij komt eigenlijk tijdens het schoonmaken de inspiratie. Ik weet nooit meteen wat ik met het meubelstuk wil doen. Daar heb ik even tijd voor nodig. Door er zo met mijn neus bovenop te zitten leer ik tijdens het schoonmaken mijn meubeltje kennen zeg maar, en dan komen de ideeën ook meestal vanzelf. Zie het dus maar als een uitgebreide kennismaking en het schoonmaken voelt meteen een stuk minder vervelend.

En schuren dan?

En hoe zit het dan met schuren? Hier kan ik je dan toch nog geruststellen: met Milk Paint hoef je niet tot nauwelijks te schuren. Kaal hout, dus zonder was of laklaag hoeft sowieso nooit geschuurd te worden: Milk Paint trekt heel mooi in het hout en vormt een oersterke binding die niet meer zomaar loskomt. Bij gladde oppervlakken die wel een beetje “chippy” of doorleefd mogen worden schuur je ook niet. Na het reinigen kun je gewoon gaan schilderen. Alleen wanneer je een gladde ondergrond, zoals gelakt hout, helemaal egaal wil schilderen is het verstandig het oppervlak iets op te ruwen. Je voegt in dat geval namelijk bonding agent aan de verf toe (hechtmiddel) en de hechtkracht wordt nog sterker wanneer het oppervlak iets geschuurd is. Kaalschuren hoeft absoluut niet, je schuurt alleen de glans wat weg.

Plantentafel Triple No Shoes Styling

de “chippy” look: de natuurlijke afbladdering die ontstaat bij het schilderen (zonder hechtmiddel) van glad hout.

Primen?

En Primen? Nee. Met Milk Paint is primen ook niet nodig. Bonding agent, zoals ik zojuist noemde, werkt als een primer en dat wordt door de verf gemengd. Een extra handeling is dus niet nodig. Hierbij plaats ik wel meteen een kanttekening: er zijn houtsoorten die gemakkelijk “bloeden” zoals eikenhout en teak. Ook na het reinigen kunnen kleurstoffen in het hout doorbloeden in je verf en onaantrekkelijke vlekken vormen zoals ik in de introductie beschreef. Dan moet je een tussenlaag aanbrengen. Tough Coat kan dan de oplossing vormen. Ik zal later een blog schrijven over bloedend hout, wordt vervolgd.

Conclusie: enige voorbereiding is heel verstandig, maar de hoeveelheid werk valt over het algemeen reuze mee. En onthoud gewoon hoe veel werk dit je waarschijnlijk gaat schelen en hoe veel beter je eindresultaat zal zijn. Dan heb je het er toch voor over?

Heb jij ervaringen met schilderen met of zonder voorbereiden? Of heb jij DE schoonmaaktip? Wij zijn allemaal nieuwsgierig dus laat vooral van je horen!

Bewaren

06 nov

Milk Paint vs. Chalk Paint: de verschillen

Milk Paint vs. Chalk Paint: de verschillen
Wat is het verschil tussen Milk Paint en Chalk Paint (-achtige verf)? Dat is in mijn winkel wel de meest gestelde vraag. Hoewel op het eerste gezicht de overeenkomsten groot lijken, zijn er grote verschillen tussen deze twee soorten verf. Wat die verschillen zijn lees je hier.

1. Zakjes en blikjes
Het eerste verschil is eigenlijk meteen al duidelijk: Chalk Paint, ook bekend onder de naam krijtverf, kalkverf of gewoonweg Annie Sloan, zit als vloeibare, kant en klare verf in een blik. Milk Paint zit als een poeder in een zak. Het poeder moet nog aangemaakt worden met water, zodat je altijd een afgepaste hoeveelheid verf kunt klaarmaken. Eenmaal aangemaakt moet de verf binnen een week gebruikt worden, maar in poedervorm is de verf onbeperkt houdbaar. Krijtverf is direct gebruiksklaar. De verf bederft niet, maar geopende blikken kunnen niet onbeperkt bewaard blijven.

Chalk Paint: kant en klaar in blik

Chalk Paint: kant en klaar in blik

Milk Paint: poeder nog aan te maken met water

Milk Paint: poeder nog aan te maken met water

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Samenstelling
Chalk Paint (voor het gemak gebruik ik in de rest van dit artikel deze term, maar ik bedoel hiermee alle krijtverf-achtige verven.) is een watergedragen verf en is daarmee een heel stuk minder schadelijk voor het milieu dan verf op terpentinebasis. Milk Paint bestaat slechts uit natuurlijke grondstoffen en bevat geen oplosmiddelen. De verf is 100% biologisch afbreekbaar en dus niet schadelijk voor het milieu of voor je eigen gezondheid. De verf heeft ook nauwelijks geur, wel zo prettig als je veel schildert.

3. Kwaststreken
Chalk Paint hecht op alle ondergronden, gelakt of ongelakt. Het legt een dekkende laag op het oppervlak en als je hout schildert zal de houtnerf voor een groot deel verdwijnen onder de verflaag. Chalk Paint is dik en vloeit niet echt uit, de kwaststreken blijven goed zichtbaar.

tafeltje milk paint vs chalk paint 2

Tafeltje: links Chalk Paint, rechts Milk Paint

 

Milk Paint is veel dunner dan Chalk Paint. In de normale mengverhouding (1 deel poeder en 1 deel water) is de verf ongeveer zo vloeibaar als karnemelk. De verf trekt veel meer in het hout, zeker wanneer het hout poreus is. De houtnerf blijft goed zichtbaar, zoals met beits. De verf vloeit goed uit waardoor de afwerking glad is en kwaststreken niet tot nauwelijks zichtbaar blijven.

chalk paint kwaststreken zichtbaar

Kwaststreken blijven duidelijk zichtbaar met Chalk Paint

 

4. Dekkend vs. chippy
Zoals in punt 3 uitgelegd, Chalk Paint hecht op alle ondergronden. Voor Milk Paint geldt dat niet. Daarmee hebben we wat uitstraling betreft meteen het grootste verschil te pakken. Op poreus hout, dus hout waar geen lak, was, beits of andere beschermlaag op zit, trekt Milk Paint in de vezels. De verf hecht dan aan de vezels en zal een ijzersterke binding vormen die niet meer zomaar los te krijgen is. Op gladde ondergronden, zoals gelakt hout, zal Milk Paint op bepaalde plaatsen afbladderen. Waar en in welke mate is een beetje onvoorspelbaar,maar hoe gladder het oppervlak, hoe groter de kans is dat dit gebeurt. Zo ontstaat die kenmerkende “Chippy Look”. Meubels die op deze manier geschilderd worden zien er uit alsof ze al een hele geschiedenis achter zich hebben en alsof de verf in de loop der jaren afgebladderd is. Meubels krijgen een heel geloofwaardige verouderde uitstraling. Chalk Paint zal dit nooit doen, om te verouderen zal je moeten schuren en dan nog is het resultaat heel anders.

chalk paint hecht op alles

Chalk Paint hecht op alle ondergronden

 

chippy look kenmerkend voor Milk Paint

Milk Paint bladdert op gladde ondergronden soms af, waarmee de kenmerkende Chippy Look ontstaat.

 

Het is overigens niet zo dat de verf overal los laat, alleen op bepaalde plekken, verder hecht de verf gewoon. Egaal schilderen kan ook: je voegt gewoon een hechtmiddel ( bonding agent) aan de verf toe, waarmee je de hechtkracht dusdanig vergroot dat de verf niet meer afbladdert.

Milk Paint bonding agent vs chippy 3

Tafeltje links met bonding agent, rechts zonder bonding agent

Conclusie
Beide verfsoorten zijn heel geschikt om oud meubilair mee te restylen. Zowel Milk Paint als Chalk Paint lenen zich goed voor allerhande decoratieve verftechnieken, zoals doorschuren en craquelé. Toch zijn er een aantal grote verschillen die heel bepalend kunnen zijn voor het eindresultaat.  Heb jij beide verfsoorten wel eens gebruikt? Of een van beide? Wat zijn jouw ervaringen?

Bewaren

27 okt

#IHEARTMILKPAINT

#IHEARTMILKPAINT
Ik houd van Miss Mustard Seed’s Milk Paint! Milk Paint is eigenlijk visagie voor meubilair. Een compliment, waarmee je oude meubelstukken eer aandoet. Waarom? Lees het in dit artikel.

Hoog tijd voor een nieuw blogbericht! Eerlijk gezegd heb ik een tijd zitten worstelen met de inhoud van mijn berichten, ik wist het even niet meer. Sinds de start van mijn onderneming hebben nieuwe ontwikkelingen elkaar in een hoog tempo opgevolgd. Er heeft zo’n verschuiving plaatsgevonden in mijn activiteiten. Mijn blog was vooral gericht op interieurstyling omdat daar het zwaartepunt van mijn onderneming lag. Nu ik retailer ben van Miss Mustard Seed’s Milk Paint en ik een winkelplek heb in de Oude Mosterdfabriek, zijn er nogal wat dingen veranderd. Toen bedacht ik dat ik het natuurlijk ook heel goed kan hebben over Milk Paint. En waar kan ik nou beter mee beginnen dan vertellen wat ik nou zo geweldig vind aan Milk Paint? Dus hier komt het:

Toverspul!
Een aantal jaar geleden stuitte ik op wat foto’s van meubels die geschilderd waren met Milk Paint. Onder de indruk van de mooie beelden en omdat ik nogal nieuwsgierig van aard ben, besloot ik een paar zakjes te bestellen. Ik ben gewoon begonnen. Ik wist niet wat me overkwam. Ik schilderde vooral met krijtverf en ja, ik maakte best leuke meubeltjes, maar mijn Milk Paint creaties die in een rap tempo onder mijn handen vandaan kwamen overtroffen alles! Effecten die ik nog nooit eerder voor elkaar had gekregen bracht ik met gemak aan. Het leek wel toverspul! Dit klinkt misschien wat overdreven, maar na een eerste project, een oude legerkist die overigens ook best goed lukte, was onderstaande kast mijn tweede creatie. Ik was verliefd, op de kast, op de verf, sinds dien: #IHEARTMILKPAINT!

kastje enamel blue door No Shoes Styling

Kast in French Enamel van Miss Mustard Seed, door No Shoes Styling

 

Creatief en veelzijdig
Het was even wennen, want Milk Paint is anders. Een poeder dat nog aangemaakt moet worden met water…Maar het bleek allemaal niet moeilijk.

Wat deze verf, meer dan wat voor verf dan ook, in mij aanwakkerde was een stroom aan creativiteit. Milk Paint is zo veelzijdig, je kunt er eindeloos mee variëren, ontelbaar veel verschillende looks mee creëren. Van helemaal effen, tot Shabby Chic, Brocante, Chippy, Craquelé, noem maar op. Zelfs na het schilderen kun je nog verder gaan met het aanbrengen van effecten. Met de antiekwas en witte was bijvoorbeeld geef je zo gemakkelijk een verouderd of verweerd effect. Hier is een voorbeeld van wat je met Miss Mustard Seed’s Antiquing Wax kunt doen. Door de was na het schilderen (kleur Linen, een roomwitte tint) aan te brengen kreeg deze stoel een verouderde uitstraling. Best overtuigend, vind je niet?

Stoel verouderd met miss Mustard Seed's Antiquing Wax door No Shoes Styling

Stoel verouderd met miss Mustard Seed’s Antiquing Wax door No Shoes Styling

 

Visagie
De kleuren, de matte finish, het feit dat de houtstructuur nog zo mooi zichtbaar blijft…al die bijzondere eigenschappen van Milk Paint maken de verf zo’n prachtig product! Het is mogelijk om met Milk Paint een oud meubeltje te moderniseren en toch het authentieke karakter van het meubelstuk te behouden. Het hout wordt niet verstopt onder een laag verf. Het is eigenlijk visagie: je camoufleert de schoonheidsfoutjes en accentueert wat mooi is. Milk Paint doet oude meubelstukken eer aan vind ik. Ja, dat is het. Milk Paint is een compliment voor oude meubelstukken, en geen belediging, wat ik af en toe van schilderwerk toch wel vind.

Dressoir in Miss Mustard Seed's Milk Paint, kleur Schloss, door No Shoes Styling

Dressoir in Miss Mustard Seed’s Milk Paint, kleur Schloss, door No Shoes Styling

 

Geur-arm
Wat heerlijk, geen stank! Ik schilderde eigenlijk al nooit met terpentineverf wat al een verademing is, maar ook watergedragen verf is niet geurloos. Milk Paint stinkt gewoon NIET. Je moet haast met je neus in de verf hangen om het te ruiken en dan vind ik de geur zelfs wel lekker. Maar ja, ik ben dan ook wel een beetje een Milk Paint junkie…Je weet zeker dat je geen giftige dampen inademt, wel zo prettig!

Supersnel!
Milk Paint is veel vloeibaarder dan verf uit blik, helemaal vergeleken bij krijtverf waar ik veel mee schilderde. Voor mijn gevoel zou de verf zo van mijn meubeltje aflopen, maar dat bleek helemaal niet zo. De verf hecht meteen goed en het vloeit zo prettig uit dat het schilderen heel snel gaat. En dan droogt het ook nog eens razendsnel. Een uurtje later schilder je de tweede laag en in een middag heb je een meubeltje geschilderd. Dat maakt dat je zin krijgt en houdt om ergens aan te beginnen. Grote projecten lijken dan opeens ook niet zo groot meer.

Milieuvriendelijk
Een van de belangrijkste redenen waarom ik meubels ben gaan opknappen is vanwege het milieu. Ik heb er moeite mee dat spullen die nog goed zijn worden weggegooid. Door hergebruik wordt het milieu minder belast. Milk Paint is 100 % natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Dat past dus volledig in mijn visie. Het is bovendien erg gemakkelijk dat je de kwast gewoon onder de kraan af kunt spoelen. Geen geknoei met verfresten en afvalwater.

Bovenblad vergrijsd met Milk Paint, kastje door No Shoes Styling

Bovenblad vergrijsd met Milk Paint, kastje door No Shoes Styling

 

Wat vind jij van Miss Mustard Seed’s Milk Paint?
Ik kan nog wel even doorgaan met het noemen van redenen waarom ik zo van Milk Paint houd. Maar ik ben ook erg nieuwsgierig naar jouw mening. Heb je al met Milk Paint gewerkt? Wat vind jij ervan? Of als je het nog niet gebruikt hebt, wat zou je er mee willen schilderen? Laat je horen!

 

Bewaren

29 mrt

Industrieel interieur: zo doe jij het

Creëer je eigen industriële interieur
In mijn vorige blog artikel liet ik je wegdromen bij 10 prachtige lofts. Als je, net als ik, hebt zitten watertanden bij die fijne interieurs, maar denkt dat zo’n mooie inrichting niet haalbaar is, dan heb ik goed nieuws. Met de volgende styling tips zet jij ook een industrieel interieur neer in jouw woonkamer.

moodboard industrieel by No Shoes

Moodboard industrieel door No Shoes Styling

1. Wanden
Industriële panden hebben vaak rauwe muren van beton of steen. Tegenwoordig wordt er prachtig behang gemaakt met realistische prints van beton of baksteen, zo realistisch dat het haast niet van echt te onderscheiden is. Bekleed een of meerdere wanden met een mooi industrieel dessin voor een instant loft effect.

interieuradvies interieurstyling industrieel wonen behang

2. Vloer
Woonbeton is de laatste tijd enorm in opkomst. Een cementgebonden gietvloer, ofwel woonbeton, geeft je interieur het ultieme industriële gevoel. Is woonbeton geen optie? Een PU  of epoxy gietvloer is ook mogelijk. Het voordeel is dat deze vloeren in veel kleuren verkrijgbaar zijn. Gietvloeren zijn strak en naadloos en geschikt voor vloerverwarming.
Een betonlook kan ook gecreëerd worden met linoleum of vinyl. Het voordeel is dat deze vloeren sneller gelegd kunnen worden en vaak voordeliger in aanschaf zijn. Het nadeel is dat in de meeste gevallen de vloer niet naadloos zal zijn.
Andere vloeren die prima passen bij de industriële look zijn verouderde houten vloeren of pvc-vloeren met het uiterlijk van verouderd hout.

woonbeton

3. Meubels
Bij een industrieel interieur horen robuuste meubels. Banken van (geschuurd) leer of ruwe stoffen. Om te voorkomen dat het geheel te kil wordt, zijn toevoegingen van hout welkom. Zeker bij een gladde vloer. Je kunt dan kiezen voor oud hout en bijvoorbeeld werken met bankjes of salontafels van pallets of een kast van veilingkistjes. Een hangstoel is ook absoluut geschikt, het liefst aan een stalen ketting vanaf het plafond. Oude lockers of apothekerskasten zijn erg mooi. Meubels mogen een verouderd en doorleefd karakter hebben.

interieuradvies interieurstyling industrieel wonen meubels

4. Verlichting
Grote hanglampen van beton of staal doen het goed in een industrieel interieur. Simpele peertjes aan enkel een fitting en een snoer zijn heel geschikt. Stoere staande lampen op een driepoot, oude studiolampen en de klassieke Jielde lamp doen het allemaal goed. Richtlijnen bij verlichting zijn eigenlijk groot, eenvoud en gemaakt van pure en rauwe materialen als beton, touw, glas, staal.

interieuradvies interieurstyling industrieel wonen verlichting

5. Accessoires
Bij accessoires in het industriële interieur geldt de volgende vuistregel: less is more. Veel tierlantijntjes passen daar niet bij. In plaats daarvan ga je voor minimalistisch. Weinig, maar grote accessoires doen het goed. Grafische prints, zinken letters, bijzettafels van boomstammen, posters met teksten in zwart-wit en manden van draadstaal zijn geschikt. Een mand vol met haardhout, een vitrine vol oude gereedschappen, allemaal goed. Robuust en doorleefd zijn kernwoorden bij het kiezen voor accessoires.
Maar…houd ook hierbij weer in de gaten dat het geheel niet te kil moet worden. Als tegenhanger van al die rauwe materialen is het fijn om hier en daar een zacht accent toe te voegen. Dit kan in de vorm van een (kunst)vacht, een zacht vloerkleed of sierkussens. Ook kan je ervoor kiezen om met een zachte warme kleur te werken.

interieuradvies interieurstyling industrieel wonen accessoires

6. Groen
Planten zijn ook in een industrieel interieur onmisbaar. Mooi zijn grote planten en bomen voor in huis. Een olijfboom bijvoorbeeld is prachtig met zijn authentieke uitstraling en grijsgroene blad. Varens, zoals de “Blue Star” en vetplanten zijn een goede keuze. Ook leuk: een urban jungle . En wat dacht je van een verticale tuin? Op veel manieren te maken en goed aan de grootte van de woning aan te passen.

interieuradvies interieurstyling industrieel wonen groen en planten

Wat vind jij van een industrieel interieur? En wat is volgens jou absoluut onmisbaar in deze stijl? Ik lees het graag in jouw reactie!

Bewaren

21 mrt

10x de mooiste lofts

Als ik later groot ben, dan ga ik in een loft wonen. Het feit dat ik al groot ben ontken ik gewoon voor heel eventjes. En dat het al later is ook. Dan kan ik nog heel iets langer in deze droom (nee nee, geen illusie, een droom!) blijven hangen. Want oh, wat zou ik er veel voor over hebben om zo’n prachtige loft te bezitten. Vroeger was dat een landelijke boerderij, maar ik geef het toe, die liefde heb ik ingeruild voor de loft. Mijn hart verloren aan die prachtige grootsheid van de loft. Tsja, niets zo veranderlijk als…

Wat is dat toch met die loft? Want ik ben niet de enige liefhebber, dat staat vast. En wat is dat nou precies, een loft? Daar zijn de meningen nog steeds over verdeeld, hoewel we de loft in zijn algemeenheid wel kunnen beschrijven als een grote woning die uit één ruimte bestaat, die naar eigen smaak en inzicht ingedeeld kan worden. Niet zelden worden wonen en werken gecombineerd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen “hard loft” en “soft loft” . Een hard loft is meestal een industrieel pand met de authentieke kenmerken nog aanwezig, zoals beton, bakstenen muren en stalen constructies. Met soft loft wordt nieuwbouw bedoeld met de uitstraling van een loft, maar dan minder “rauw”.

Persoonlijk val ik voor de eerste variant. Ik houd van die ruwe randjes, die karakteristieke schoonheid van verval. Hoewel ik een enigszins moderne afwerking ook wel weer prettig vind. Ach, soft loft, hard loft, ruw, glad, modern…voorlopig fantaseer ik nog maar even verder. Hieronder zie je tien lofts waar ik meteen volmondig JA!! tegen zou zeggen. Ga zeggen.  Als ik later groot ben…

Bron: homeswithdesign

 

Bron: Rumhemma

 

Bron: Pinterest

 

Bron: Vosgesparis

 

Bron: vtwonen

 

Bron: Urbancondospaces

 

Bron: Theplayingcircle

 

Bron: herbeauty.co

 

Bron: Rusacc Decor

 

Bron: Home Designing

 

Bewaren

Bewaren

08 mrt

D.I.Y. hanglamp van een tak

Takkenlamp
Na een roerig weekje van extremen (zo neem je afscheid en een dag later vier je het leven, de verjaardag van mijn dochter) is de rust weer neergedaald in Huize NoShoes. Genoten van het prachtige weer vandaag, dus met een opgeladen batterij (ik werk op zonne-energie) zit ik weer achter mijn laptop om een nieuw Do It Yourself idee met je te delen.

Deze lamp heb ik vlak voor de geboorte van mijn zoon gemaakt. Ik had dusdanig last van nesteldrang dat niet alleen de babykamer af moest, maar ook onze slaapkamer per se een metamorfose moest ondergaan. Eerlijk gezegd wou ik dat ik altijd zo gedreven was als tijdens mijn zwangerschappen. Dan kwam er nog eens wat af! Goed, hoogzwanger dus ben ik takken uit het bos gaan sjouwen om daar een lamp van te fabriceren. Nu, alweer ruim anderhalf jaar later, hangt hij er nog steeds en elke dag word ik er een beetje blij van. En nu ga ik vertellen hoe ik hem gemaakt heb zodat jij wellicht binnenkort ook blij wordt van je zelfgemaakte lamp. Dus zwangeren (en niet zwangeren) succes!

Nodig
Tak
Witte verf (op waterbasis, krijtverf of latexverf)
Verfkwast
Elektriciteitsdraad (hier transparant.)
Staaldraad
Kroonsteentjes
Fittingen
Lampen
Draadklemmen, 2 voor aan iedere bevestigingsdraad
Schroefogen
Pluggen
Schroeven
Boormachine
Schroevendraaier
Tang
potlood

Werkwijze

De tak
1.Verf de tak en laat hem drogen.
2.Draai de schroefogen in de tak waar de bevestigingspunten moeten komen.
3.Meet op hoe lang de staaldraden moeten worden waarmee de tak aan het plafond komt te hangen (en bedenk hoeveel draden je gaat bevestigen) en knip ze op maat
4.Haal de draad door de schroefogen in de tak en zet ze vast met de draadklemmen.
5.Nu heb je een tweede persoon nodig die de tak zo goed mogelijk op de plaats houdt waar hij straks komt te hangen. Meet uit waar de bevestigingspunten in het plafond komen en markeer die punten met een potlood
6.Boor de gaten in het plafond en doe de pluggen erin.
7.Draai de schroefogen in de pluggen
8.Weer een tweede persoon nodig om de tak op zijn plaats te houden. Haal nu het andere eind van de draden door de schroefogen en zet ze vast met de draadklemmen.

De tak hangt nu op zijn plek. Nu de lampen nog.

De verlichting
1.Besluit hoe veel lampen je aan je tak wil hangen en knip het juiste aantal elektriciteitsdraden op maat (houd rekening met de extra lengte die je nodig hebt om de draad om de tak te winden)
2.Bevestig de fittingen aan de draden
3.Bevestig de draden aan elkaar met een kroonsteen en wind de draden naar eigen creativiteit om de tak
4.Verbind de kroonsteen met het stroompunt in het plafond (Waarschijnlijk overbodig om dit te noemen maar: EERST DE STROOM ERAF!!!!)
5.Draai de lampen in de fittingen, zet de stroom weer aan en……..spannend spannend….schakel het licht aan.

Succes!

 

Heb jij ook een leuk D.I.Y idee? Daar kun je een mooie prijs mee winnen. Kijk op mijn Facebookpagina voor de informatie. Erg leuke actie!

hanglamp-tak-wit-door-No-Sh

Hanglamp tak No Shoes Styling

hanglamp-tak-5-No-Shoes

Hanglamp tak No Shoes Styling

hanglamp-tak-4-No-Shoes

Hanglamp tak No Shoes Styling

 

hanglamp-tak-3-No-Shoes

Hanglamp tak No Shoes Styling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bewaren