F.A.Q.

Is Milk Paint veilig?
Ja! Milk Paint bestaat uit natuurlijke ingredïënten: melkeiwit (caseïne), kalk, klei en natuurlijke pigmenten. De verf bevat geen oplosmiddelen of bewaarmiddelen en is geurvrij. Ze is geschikt voor kindermeubels of verfprojecten binnenshuis. Ze is zelfs veilig voor zwangere vrouwen.

Wat is het verschil tussen Milk Paint en Chalk Paint (krijtverf)?
Dit zijn twee totaal verschillende verfsoorten. Beide hebben voor- en nadelen en kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Dit zijn enkele gelijkenissen en verschillen:…
• Milk Paint wordt geleverd in poedervorm en kan je zelf nog mixen met water. Chalk Paint wordt geleverd als een vloeibare verf.
• Milk Paint hecht uitstekend aan poreus hout en zal dan nooit meer loslaten of afbladderen. Wanneer je het hechtmiddel (bonding agent) toevoegt, zal ze ook hechten aan reeds afgewerkte ondergronden. Chalk Paint heeft een goede hechting aan bijna alle ondergronden zonder toevoeging van een hechtmiddel.
• Bij Milk Paint zal je vaak de houtnerf nog een beetje zien. Milk Paint kan ook gebruikt worden als een beits. Chalk Paint is dikker en zal in de meeste gevallen de houtnerf helemaal bedekken.
• Milk Paint is ideaal voor verschillende decoratieve verftechnieken met een authentieke of verweerde uitstraling: doorschuren, craquelé, ‘the chippy look’ (afgebladderd), … Met Chalk Paint kan je ook verschillende decoratieve en verweerde effecten bereiken, Chalk Paint zal echter nooit afbladderen.
• Milk Paint is natuurlijk (geen VOS) en is volledig biologisch afbreekbaar.

Hoe kan ik Miss Mustard Seed’s Milk Paint mengen?
We geven je richtlijnen bij het mengen van Miss Mustard Seed’s Milk Paint en de consistentie van je verfmengsel. Toch raden we je ook aan om steeds een test te doen op een klein plankje. Zo weet je zeker dat je verfmengsel goed is. Je kan Miss Mustard Seed’s Milk Paint mengen als een beits, of een goed dekkende verf, afhankelijk van hoeveel water je gebruikt.
Voor een goed dekkend resultaat: Meng 1 deel poeder met 1 deel water. Meet de delen af in volume. Giet eerst het water in een beker. Doe dan het poeder langzaam bij het water en roer 3 tot 5 minuten. Schilder een klein testplankje om te kijken of er geen korreltjes meer zijn en om te testen of je mengsel de juiste consistentie heeft.
Als het juist is, is je verf romig. Als je met je kwast over de ondergrond moet slepen, is het mengsel te dik en moet je meer water toevoegen. Als er onmiddellijk heel veel druppels van je kwast vallen, is je verfmengsel te dun en moet je meer poeder toevoegen. Je kan altijd zelf de verhouding water/poeder aanpassen om de gewenste consistentie te krijgen.
Voor een beits of een wash: Meng 1 deel poeder op 3 tot 4 delen water.

Hoeveel m² dekt één grote verpakking (230 gram) van Miss Mustard Seed’s Milk Paint?
Dit is afhankelijk van de dikte van je verfmengsel (hoeveel water je gebruikte) en van de ondergrond waarop je gaat schilderen. De dekking is anders op poreus hout dan op reeds geschilderde of glanzende ondergronden.
Gemiddeld dekt een verpakking (230 gram) van een lichte kleur zoals Ironstone 4,5 tot 6,5 m² terwijl een donkerdere kleur 6,5 of meer m² dekt. Dit is ongeveer één grote slaapkamerkast of wandkast, OF een dressoir met twee bijzettafeltjes.

Is Milk Paint een goede verf voor poreus of ruw hout?
Ja, Milk Paint is één van de beste verfsoorten voor poreus hout. Ze gedraagt zich als een beits, maar ziet eruit als een verf. Ze zal in het hout dringen, niet meer loslaten en is dus heel duurzaam. Daarom is Milk Paint ideaal voor (keuken)kasten en vloeren in poreus of ruw hout.

Wanneer moet ik hechtmiddel (Bonding Agent) gebruiken?

Met hechtmiddel van Miss Mustard Seed hecht milk paint zich ook aan niet-poreuze ondergronden zoals metaal, glas, keramiek, geverfde, verniste of gelakte oppervlakten. Hoe glanzender de ondergrond, hoe meer hechtmiddel je moet toevoegen. Meestal volstaat 0,5 deel hechtmiddel (je verfmengsel = één deel). Voor zeer glanzende ondergronden voeg je zelfs 1 deel hechtmiddel (dus een gelijke hoeveelheid) toe aan je verfmengsel.

Wanneer je bewust geen hechtmiddel toevoegt op niet-poreuze ondergronden, zal de verf op enkele plaatsen loslaten of afbladderen. Zo krijg je een natuurlijk brocante uitstraling: de ‘chippy look’!

Wat is de meubelwas?
Meubelwas dient om Milk Paint af te werken en te beschermen. Het product is vergelijkbaar met andere meubelwas, maar is bijna geurloos en zeer gemakkelijk aan te brengen.
Breng de meubelwas aan met een doek of kwast. Na ongeveer 5 tot 10 minuten kan je het oppervlak boenen tot het lichtjes glanst. Voor een diepere glans of meer bescherming, kan je meerdere lagen was aanbrengen.
Is de meubelwas een duurzame afwerking voor Miss Mustard Seed’s Milk Paint?
Ja, het is een zeer duurzame afwerking. Als de was doffer wordt, kan je even zacht opschuren en een nieuw laagje was aanbrengen. Het hele meubel opnieuw behandelen is niet nodig.

Kan ik de meubelwas, antiekwas of witte was gebruiken op andere verf? Kan ik andere meubelwas gebruiken op Miss Mustard Seed’s Milk Paint?

Ja, je kan Miss Mustard Seed’s Meubelwas (antiekwas en witte was) aanbrengen op krijtverf, gebeitst hout, … Ja, je kan andere meubelwas gebruiken op Miss Mustard Seed’s Milk Paint.

Wat is het verschil tussen de meubelwas en de antiekwas?

Miss Mustard Seed’s antiekwas werd speciaal ontwikkeld om een geverfd oppervlak ouder te laten lijken. De meubelwas daarentegen is kleurloos en geeft de kleur meer diepte.

Wat is hennepolie?

Hennepolie is een goed alternatief voor de meubelwas. De olie is 100% natuurlijk, dus ideaal voor mensen die gevoelig zijn voor chemicaliën. Hennepolie kan het best gebruikt worden op een poreuze ondergrond (zoals ruw hout, gebeitst hout of hout geverfd met Milk Paint). Het dringt in het oppervlak en creëert zo een zeer duurzame afwerking. Breng het aan met een droge doek en veeg overtollige olie weg. Voor meer glans en bescherming kan je meerdere lagen aanbrengen. Hemp Oil is ook een goed product om droog en verweerd hout nieuw leven in te blazen

Wanneer moet ik Milk Paint afwerken met hennepolie in plaats van met meubelwas?

Hou je van Milk Paint omdat het een natuurlijk product is? Dan is de hennepolie, ook 100% natuurlijk, voor jou de ideale afwerking. Hennepolie kan ook gebruikt worden om een houten of stenen oppervlak in de keuken te beschermen.

Wil je een oppervlak beschermen dat vaak in de zon staat? Ook dan is hennepolie een ideale afwerking. De olie dringt in het hout, laat geen film na en beschermt van binnenuit. Meubelwas daarentegen kan eventueel smelten in de hitte.

Voor een zeer duurzame afwerking (niet in de zon!): breng een laagje Hemp Oil aan. Wanneer dit droog is, breng je een laag meubelwas aan. Opmerking: Je mag wax over olie aanbrengen, maar nooit olie over wax!

Wat is het verschil tussen Miss Mustard Seed’s antiekwas en andere donkere meubelwas of antiekwas?

Miss Mustard Seed’s Antiekwas werd speciaal ontwikkeld om een geverfd oppervlak ouder te laten lijken. De meeste donkere meubelwas is bedoeld als beits én was, en bevat veel pigmenten. Daarom is het resultaat vaak een donkere en zware afwerking. Miss Mustard Seed’s Antiekwas bevat slechts een kleine hoeveelheid pigment, dus werkt meer als een glaceerverf in de vorm van een was. Deze was is ook bijna geurloos.

Moet ik de ondergrond gronden of voorbehandelen voor ik Miss Mustard Seed’s Milk Paint gebruik?

Nee, je moet geen grondlaag/primer aanbrengen.  Maak de ondergrond wel stof- en vetvrij.

Op poreuze ondergronden kan je Milk Paint rechtstreeks aanbrengen.

Niet-poreuze ondergronden: glanzende ondergronden kan je best even lichtjes opschuren tot de ondergrond doffer is. Voeg hechtmiddel toe aan elke verflaag. Bij het aanbrengen zal de verf lichter lijken maar dit verdwijnt zodra de verf gedroogd is. Er treedt geen verkleuring op door het gebruik van bonding agent.

Wil je na het lezen van onderstaande FAQ nog meer weten? Volg een workshop bij No Shoes Styling. Met regelmaat vinden er workshops plaats in de Oude Mosterdfabriek in Deventer.